Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterijen kunnen leiden tot lagere energieprijzen

Uit onderzoek van Kalavasta in opdracht van Energy Storage NL blijkt dat batterijopslag de energieprijzen kan laten dalen. Hoe meer energie we allemaal opslaan in thuisbatterijen, hoe minder de stroomprijzen zouden schommelen. Ontdek meer over deze studie in dit artikel!

Lees snel verder:
Lagere energieprijzen door batterijopslag
Andere voordelen van thuisbatterijen
Wil je ook een thuisbatterij laten plaatsen?

 

 

Wat zegt het onderzoek van Kalavasta?

Volgens het Nederlandse onderzoeksbureau Kalavasta zijn er heel wat voordelen aan het inzetten van batterijen. Het gaat daarbij om thuisbatterijen, maar ook om grotere accu’s voor bedrijven of in de industrie. Zulke opslagbatterijen zorgen voor:

  • Lagere energieprijzen: batterijen zorgen voor mindere schommelingen in de energieprijzen. Er zal een kleiner verschil in piek- en dalperiodes zijn. De accu’s helpen om de vraag en het aanbod meer op elkaar af te stemmen. Dit zorgt op zijn beurt voor stabielere en lagere stroomprijzen.
  • Meer inzet van hernieuwbare energie: met een accu gebruik je de groene energie van je zonnepanelen op momenten wanneer de zon niet schijnt. Zo maximaliseer je je zelfverbruik van groene stroom en zet je die hernieuwbare energie optimaal in.
  • Kostenbesparing voor netbeheerders: ook de netbeheerders halen voordeel uit de integratie van batterijopslag. Hoe minder groene stroom we met z’n allen weer het net opsturen, hoe minder kans op een overbelasting. Kortom, batterijen verbeteren de betrouwbaarheid en stabiliteit van het elektriciteitsnet.

thuisbatterijen leiden tot lagere energieprijzen

 

Lagere energieprijzen door batterijopslag

Maken we met z’n allen meer gebruik van batterijopslag? Dan kunnen de energieprijzen dalen volgens het onderzoek van Kalavasta. Er zou ook een minder groot verschil in piek- en dalprijzen komen. Vanwaar die prijsdaling? Batterijen slaan zonne-energie op wanneer de vraag laag is en ze geven deze vrij wanneer de vraag hoog is. Door vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen, kunnen batterijen helpen om prijspieken op te vangen.

Het gevolg is dat de energieprijzen stabiliseren en consumenten een lagere prijs betalen. In sommige scenario’s kan dit voordeel oplopen tot wel 1,4 miljard euro per jaar voor alle consumenten.

 

Kijk uit naar toekomstig onderzoek!

Natuurlijk kan 1 onderzoek onmogelijk voorspellen hoe de toekomst eruit gaat zien. Er zijn talloze factoren die onvoorspelbaar kunnen veranderen de komende jaren. Hoge nettarieven, batterij-investeringskosten en brandstofprijzen zijn de grootste spelers. Deze businesscase van Kalavasta is gebaseerd op de huidige informatie en de Klimaat- en Energieverkenning voor 2030.

 

Andere voordelen van thuisbatterijen

Niet alleen zouden de elektriciteitsprijzen dalen door batterijopslag. Volgens het onderzoek zijn nog enkele positieve gevolgen verbonden aan (thuis)batterijen. Het gaat vooral over de investering in duurzame energie en een betrouwbaar elektriciteitsnetwerk.

 

1. Groenere energie

Zonder (thuis)batterijen kan je enkel je hernieuwbare energie gebruiken op het moment dat de zon schijnt. Zo gaat veel duurzame energie verloren. Batterijen zorgen er ook voor dat je de energie uit hernieuwbare bronnen kan opslaan en optimaal kan gebruiken. Wanneer je hernieuwbare energie gebruikt wanneer je wil, ben je minder afhankelijk van fossiele energie. (Thuis)batterijen verlagen zo onze CO2 uitstoot.

 

2. Stabilisatie elektriciteitsnet

Batterijopslag verbetert ook de betrouwbaarheid en stabiliteit van het elektriciteitsnet. Zo halen ook de netbeheerders voordeel uit deze technologie.

Batterijen kunnen de schommelingen in het aanbod van hernieuwbare energiebronnen (zoals windmolens en zonnepanelen) opvangen. Daardoor blijven de vraag en het aanbod in evenwicht. Volgens het onderzoek zullen batterijen zorgen voor een aanzienlijke daling van de balanceringskosten. Dat zijn de uitgaven die netbeheerders gebruiken om het evenwicht tussen de productie en het verbruik van het elektriciteitsnet te behouden. In de afwezigheid van batterijopslag zouden deze kosten waarschijnlijk stijgen.

 

Wil je ook een thuisbatterij laten plaatsen?

Op kleine schaal kan je nu al zo goed als onafhankelijk zijn van netstroom met een batterij thuis. Heb je al zonnepanelen? Dan is een thuisaccu laten plaatsen dus een erg slimme investering. Dat doe je als volgt:

 

  1. Offertes aanvragen bij Solvari

    Via Solvari vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan bij meerdere thuisbatterij installateurs in jouw buurt. Aan de hand van jouw info bezorgen we je aanvraag aan de meest geschikte installateurs voor jouw project. Je start de aanvraag via ons offerteformulier.

  2. Offertes vergelijken

    Na je aanvraag zullen geschikte installateurs contact met jou opnemen. Dit om jouw project te bespreken en eventueel een plaatsbezoek in te plannen. Ze bezorgen je een prijsvoorstel op maat, gebaseerd op alle info over je project. Nu kan jij alle offertes vergelijken aan de hand van de prijs, het advies, de uitvoeringstermijn, enzovoort.

  3. Akkoord geven & thuisaccu laten plaatsen

    Heb je je keuze gemaakt en je akkoord gegeven? Dan spreek je vervolgens een datum af met de installateur om de thuisbatterij te plaatsen. Na de installatie kan jij nog meer halen uit jouw zonnepanelen.

Wil jij alvast de eerste stap zetten richting je thuisbatterij? Dat doe je door ons offerteformulier in te vullen. Kom in contact met betrouwbare thuisbatterij installateurs!

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs